Antagningen

Hur och när man ansöker

Vi rekryterar nya rådgivare varje termin. Exakta datum för rekrytering varierar men generellt brukar ansökningsperioderna äga rum i januari respektive september varje år. Vänligen ansök inte utanför ansökningsperioden eller via e-post – det är svårt för oss att hålla reda på!

Annonser och ansökningsformulär publiceras som blogginlägg på vår hemsida (fliken Aktuellt), samt på juristjobben.se och i relevanta facebookgrupper. Vi informerar även om ansökningsperioderna på Gatujuristernas konton på Facebook, LinkedIn och Instagram. Följ oss gärna så att du inte missar uppdateringar!

Efter ansökan

Någon dag efter att ansökningsperioden har stängt går vi igenom alla ansökningar och väljer vilka som ska godkännas. Det finns väldigt goda chanser att få en plats.

När urvalet är klart skickar vi ut antagningsbeskeden till alla som har fått en plats, och då sätts även alla scheman. De första rådgivningstillfällena brukar äga rum nästan direkt efter att antagningsbeskeden skickas ut, så det är viktigt att du läser igenom noga och kollar om du har ett pass redan nästa vecka!

Uppstarten

Vi arrangerar alltid en introduktionsutbildning för nya rådgivare (och en separat för processgruppen). Denna brukar äga rum ett par veckor in i terminen, vilket innebär att många har sin första rådgivning innan de sitter på all information. Det kan kännas märkligt, men det brukar vara en fördel eftersom man lättare tar till sig informationen om man redan har ett hum om hur rådgivningssituationen är.

Vi försöker alltid ha flera olika terminer representerade i varje grupp, och varje grupp leds av en mer erfaren gatujurist. Du som är på termin 3 eller 4 har färsk koll på rättsområden som ”äldre” juriststudenter faktiskt ofta har hunnit glömma bort finesserna i. Så våga ta plats redan från början! Det är sannolikt du som är gruppens expert på exempelvis arv- och hyresrätt.

Läs mer om hur själva rådgivningen fungerar här.