Gatujuristerna fick Katarina Taikon-priset 2021!

Leende Styrelsen i Gatujuristerna poserar med prischeck när vi vann Katarina Taikon-pris
Från vänster till höger: Angelica Ström (dotter till Katarina Taikon och medlem i juryn); Gatujuristernas representanter Oskar Eriksson, Emelie Skoghag, Melina Vounelakis, Elise Sohlberg, Celeste Sjölin (vice ordf.) och Olof Lundberg (ordf.); juryns ordförande Katarina Luhr (miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad och prisjuryns ordf.), samt Thomas Hammarberg (f.d. diplomat, EU-kommissionär för mänskliga rättigheter, FN-rådgivare, samt medlem i juryn). Foto: Jennie Åkerlind

I fredags, 1 oktober, tilldelades Gatujuristerna Katarina Taikon-priset 2021 för vårt arbete med att skydda och stärka mänskliga rättigheter i Stocholms stad! Större delen av Gatujuristernas styrelse deltog i prisceremonin, som ägde rum i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.

Juryns motivering var som följer:

Föreningen värnar mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla. Genom att uppsöka platser, som är enkla att finna för personer i olika typer av utsatthet, såsom samlings- eller övernattningsplatser, tillgängliggör föreningen ett mycket kvalificerat juridiskt stöd för människor som annars kanske inte skulle söka den hjälp de är i behov av och har rätt till.
Gatujuristerna bidrar till att stärka människor som lever i extrem utsatthet och deras arbete är av stor betydelse för att dessa personers fri- och rättigheter ska respekteras.

Mingel vid prisceremonin (foto: Jennie Åkerlind)

Människor får inte sina rättigheter tillgodosedda, och där kan vi vara en hjälpande hand och se till att deras röster blir hörda.

Vår ordförande Olof Lundberg höll tacktal:

Stort tack juryn och stort tack Stockholm stad för den fina motiveringen och till priset. För oss på Gatujuristerna så betyder det här mycket och det är verkligen en stor ära att ha tilldelats det här priset.

Katarina Taikon, som bekant, kämpade för mänskliga rättigheter och slogs för en marginaliserad grupp.

Vi på Gatujuristerna går lite i hennes fotspår där, för vi kämpar också för människor som är marginaliserade och befinner sig i en utsatt situation. För oss ska inte storleken på plånboken vara avgörande för huruvida personen ska få sina rättigheter tillgodosedda eller inte. Det är därför som vi till stor del existerar som organisation, för att människor inte får sina rättigheter tillgodosedda, och där kan vi vara en hjälpande hand och se till att deras röster hörda blir hörda.

Det talas ibland om att vi lever i en narcissistisk tid och visst kan man argumentera för att Snövits styvmoders spegel har bytts ut mot Facebook och Instagram, där människors självbekräftelse aldrig verkar ta slut eller bli mättad. Det är lätt att bli cynisk; men vi får inte glömma att det finns en annan sida av myntet också, och det är civilsamhället. Jag har haft förmånen att åka ut till flera verksamheter och träffat många fantastiska människor som verkligen gör allt för att hjälpa sin nästa och för att försöka fylla dennes behov och det är därför som jag är så stolt över att Gatujuristerna är en del av den sidan, civilsamhället, och att jag lever i just denna tid med så många fantastiska hjärtan och så många inspirerande människor. Riktiga hjältar!

Det är lätt att bli cynisk; men vi får inte glömma att det finns en annan sida av myntet också, och det är civilsamhället.

Det är därför otroligt glädjande att Stockholm stad valde ut oss som mottagare av Karina Taikon priset, bland alla dessa fantastiska organisationer som finns i vår stad . Ett pris som ges ut till människorättsförsvarare och till de som stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i vår stad.

För det är ju det vi vill göra, precis som Katarina Taikon gjorde:
Stå upp för de mänskliga rättigheterna och försvara och skydda de som inte kan ta tillvara på sin rätt.

Så stort tack Stockholm stad för att ni sett och bekräftat vår gärning och allt det jobb som våra fantastiska rådgivare uträttar dagligen ute på anläggningarna, och till vår processgrupp som sitter uppe halva nätter och försöker vända på varenda sten och som vägrar kapitulera, så att våra medsystrar och bröder kan få den upprättelsen som de förtjänar. För i slutet av dagen så mår man bättre om man hjälpt sin nästa och sover desto bättre och det kan inga ”likes” i hela världen ersätta.

Så till sist låt oss alla gå i Katarina Taikons spår och stå upp för våra medmänniskors rättigheter, så kommer vår älskade stad bli ännu bättre att bo i för alla.

Stort tack!

Glada miner
Gatujuristernas styrelse i blåsten utanför Stadshuset, på väg för att fira (foto: Celeste Sjölin)

Dela artikeln

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest