Bli en Gatujurist

Gatujuristerna kommer inför vårterminen 2023 att starta en filial i söder!

Är ni sugna på att sätta era juridiska kunskaper på prov och få praktisk juridisk erfarenhet som går att kombinera med studierna? SE HIT! Gatujuristerna kommer till Lund/Malmö!

Ansökan Lund & Malmö

Här kan du klicka dig vidare för att söka till rådgivaruppdrag hos Gatujuristerna Lund/Malmö. Vill du veta mer om Gatujuristerna och rådgivningen så kan du läsa längre ner här på sidan.

Om Gatujuristerna

Gatujuristerna är en ideell organisation bestående av juriststudenter som erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till personer som lever i social utsatthet och hemlöshet. Vi hjälper bland annat till med att förklara myndighetsbeslut, rådge om juridiska ärenden och kontakt med myndigheter. Organisationen grundades 2005 och finns för närvarande i Stockholm och Uppsala. Till vårterminen 2023 kommer Gatujuristerna att sätta igång i Lund/Malmö!

Förra året fick organisationen den stora äran att ta emot Katarina Taikon-priset för dess insatser för att stärka och skydda mänskliga rättigheter!

Varför ska man vara Gatujurist?

Gatujuristerna erbjuder ett utvecklande och betydelsefullt ideellt arbete med riktiga ärenden. Målet med arbetet är att kunna göra något konkret för att hjälpa våra medmänniskor, men även att kunna ge deltagarna träning i juridisk metod och klientbemötande. Vi hoppas med detta kunna erbjuda praktiskt applicerbara kunskaper, perspektiv och verktyg som vi tycker fattas inom juristutbildningen. Vårt mål är inte bara att hjälpa klienterna få sina behov tillgodosedda – utan också att höja alla gatujuristers kompetens inför både rådgivningen och sitt framtida yrkesliv.

För att kunna åstadkomma detta har vi bland annat ett löpande samarbete med Centrum för rättvisa, som varje termin håller en föreläsningsserie för gatujurister. Även representanter från Mannheimer Swartling har hållit i utbildningar, primärt om att skriva inlagor och kommunicera skriftligt, och vi tar ofta in både samarbetspartner och andra aktörer för att lära oss mer om ämnen som är relevanta för oss

Hur ser rådgivningsprocessen ut?

Rådgivningen kommer ske i grupper om 3-4 juriststudenter, där varje rådgivningstillfälle tar 2-3 timmar. I Lund/Malmö kommer vi att ha ett samarbete med Röda korset, och rådgivningen kommer ske i Röda korsets hus i Malmö. Rådgivningsgrupperna är på rotation, och varje grupp håller i rådgivning var fjärde vecka. Du som gatujurist kommer alltså delta i ett rådgivningstillfälle per månad. Alla inom organisationen arbetar ideellt. Arbetsmetoden är teamwork-baserad, och ingen rådgivare är någonsin ensam med en klient. Under rådgivning får klienten först berätta om sitt (eller sina) juridiska problem. Sedan diskuterar rådgivningsgruppen frågan. Då kan det vara lämpligt att klienten får lämna rummet en liten stund. Sedan berättar rådgivarna för klienten vad de har kommit fram till och vilka vägar som finns att gå.

Låter det här intressant för dig?

Vi har nu öppnat ansökningsprocessen och du kan nå ansökan genom knappen längst upp eller längst ner på den här sidan.

Och om ni vill veta mer om oss, kan ni lyssna in på vårt gästavsnitt på Malmö Universitets studenthälsas podd: https://share.transistor.fm/s/9874ae3c

Vi rekommenderar även att kolla in oss på Facebook, Instagram eller Linkedin under namnet Gatujuristerna!

Mer info om vår verksamhet och hur rådgivningen går till finns på vår hemsida, så klicka gärna runt lite.

Bankgiro: 5739-5030  

Swish: 123 655 96 94

Organisationsnr: 802535-2835

info@gatujuristerna.com | Integritetspolicy | Kontakta oss